Miljövänligt för huden – bra för din hälsa

Mer än hälften av produkterna som producerats för att användas på huden innehåller ämnen som påverkar miljön – och som kan vara farliga för hälsan om de används dagligen. Detta visar en studie från Stockholms Universitet, enligt Naturskyddsföreningens hemsida.

Hormonstörande ämnen

I tvål, hårprodukter, smink och skönhetsprodukter kan det finnas hormonstörande ämnen, PFAS. Dessa kan också framkalla allergier som kan ge olika skador, som leverskador och fortplantningsproblem. PFAS bryts heller inte ner i naturen under mycket lång tid, hur lång är osäkert. När man sätter hälsofarliga produkter på huden mår den inte bra, och man kanske kämpar mot utslag utan att veta varifrån de egentligen kommer.

När du använder en produkt som innehåller PFAS och kastar burken eller förpackningen når dessa ämnen förr eller senare våra vattenmiljöer där de tas upp av levande varelser.

Köp miljömärkt

Det är svårt att förstå vad produkten innehåller, innehållsförteckningen är oftast otydlig med många namn som är svåra att placera. Det är ännu inte förbjudet med miljöfarliga ämnen i produkterna, så tills vidare det bästa du kan göra är att välja miljömärkt. Om du väljer Bra Miljöval eller Svanen har dessa regler för sina produkter för att inte påverka människor och miljön alltför negativt.

Eko i badrumsskåpet

Det är väl värt att lära sig mer om eko och miljövänligt i badrumsskåpet. Inte minst för att må bra själv. Men varning för alla de företag som utger sig för att vara miljövänliga när de inte är det. Det kan stå “ekologiskt” eller “naturligt” på en kräm, men det kan mycket väl vara så att företaget hittat på detta själv och skaffat sig ett eget signum. Var vaksam när du planerar ditt ekologiska badrumsskåp.

Källa: Naturskyddsföreningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *