Så sköter du ung hy

Just under puberteten kan det vara knepigt med hudvård, det gäller att hålla ansiktet rent för att undvika att akne uppstår. Den vanligaste hudtypen är blandhyn, men har du väldigt fet eller torr hy behöver du anpassa dig efter detta. Vid torr hud behöver du använda en bra fuktkräm. När du sedan kommer upp i 20-årsåldern gäller det att fortsätta att hålla din hy fuktad.

Håll rent dagligen

Att tvätta ansiktet med mild tvål morgon och kväll för att hålla rent är viktigt. Blandhyn har både feta och torra områden i ditt ansikte. Den feta huden finns oftast mellan ögonbrynen och på näsan och hakan. Det är bra att använda en ansiktsrengöring som inte innehåller någon olja, kanske en frisk tonic med exempelvis aloe vera. Den kan du också använda om du har torra kinder, det viktiga är att använda en bra fuktkräm efteråt, morgon och kväll.

Förebygg akne

Använd en kräm som fungerar på blandhy, eller kombinerad hy, gärna med solskyddsfaktor. Den ska ge rikligt med fukt och samtidigt balansera hudens talgproduktion. En tonic med salicylsyra kan användas ett par gånger i veckan i förebyggande syfte om du har anlag för akne eller orenheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *