Huden – kroppens största organ

Tar du väl hand om din hy? Inte många tänker på att huden är kroppens största organ och är en organ precis som vilket annat organ som helst. Hjärna, lungor, hud tillhör alla de kroppsliga organen och enbart huden väger runt 3 kilo hos en vuxen person.

Hudens viktiga funktion

Huden har tre olika lager – epidermis, dermis samt hypodermis. Det hudlagret som sitter ytterst och som vi ser och rör är epidermis, också kallat överhuden. Detta hudlager är kroppens sköld mot bakterierna och gifterna som vi utsätts för dagligen, men epidermis ska också skydda mot vätskeförluster. Huden har ett fett-och vätskelager som ska hindra kroppen från uttorkning. Det yttersta hudlagret skyddar också mot skadlig solstrålning och ser till att kroppens temperatur kan hållas på normal nivå. De många blodkärlen i hudlagret kan minskas eller utvidga sig för att reglera hur mycket blod som ska passera genom dem. En viktig funktion är också att huden bildar D-vitamin med hjälp av solen.

Hudens samarbetsorgan

Huden samarbetar med flera andra organ i kroppen, exempelvis njurarna. Dina njurar är reningscentralen som renar din kropp från slaggprodukter och med hudens hjälp skickar njurarna ut dessa ämnen genom hudens svettkörtlar.

Dermis, också kallat läderhuden, ligger under epidermis och är en bindväv som innehåller fibrer som elastin och kollagen. Dessa fibrer är mycket elastiska och minskar med ålder vilket gör att din hy blir mera slapp. Dessa elastiska fibrer kan bli skadade om de exponeras för för mycket sol. Vi människor tycker om att sola men vi kanske inte förstår riktigt hur detta hänger ihop med hur vi tar hand om vår hud. Man tål solen olika mycket. Överhuden har pigment som ska skydda mot solljus, dessa celler är melanocyterna. Det pigment som finns i cellerna ger ett skydd mot skadlig ultraviolett strålning. En person med mörkare hy har flera pigmentceller än en person med ljus hy.

Cellförnyelsen i huden

Epidermis innehåller fem lager av keratinocytceller som bildas i det inre skiktet och sedan letar sig uppåt mot hudens yta. Här bildas överhudens hornlager när cellerna fylls med proteiner och sedan dör. Det tar ungefär en månad, 28 dagar, för hudcellerna att förnyas. Överhudens yttersta lager av döda hudceller byts ut löpande. När nya kommer underifrån faller de döda cellerna av. Melaninet produceras i överhudens innersta lager där större delen av cellernas förnyelse sker.

Hudens sjukdomar

Precis som vilket organ som helst i din kropp, kan huden blir sjuk. Det värsta är förstås om hyn i ansiktet råkar ut för en åkomma, det syns tydligt och blir lätt obehagligt. Det finns mängder av olika anledningar till varför huden reagerar. Det kan vara en allergisk reaktion eller en skada av något slag.

Den vanligaste hudsjukdomen är förmodligen akne/ finnar. Dessa utslag kommer av inflammation i talgkörtlarna. En annan vanlig hudåkomma är exempelvis födelsemärken och pigmentfläckar, man kan också råka ut för eksem som är en inflammation i huden. Det finns också vårtor och rosacea som gör att ansiktet rodnar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *