Så behandlar du akne

Akne kan man få närsomhelst, men det är vanligast i tonåren, vilket är den sämsta tiden att få utslag i ansiktet. Det är oftast då man bygger upp sitt självförtroende, och att ha problem med sin hy just då kan dra ner självkänslan ordentligt.

Vad beror acne på?

Inflammationer som acne är en hudsjukdom som kommer av en störning av funktionen i talgkörtlarna, ofta under tonåren när kroppen producerar hormoner. Talgkörtlarna reagerar på hormonerna och kan börja producera mer talg och täppa till utförsgångarna. Talg som är hudens smörjmedel stelnar, körtlarna sluts och blir spända men kan spricka, och när bakterier kommer in uppstår inflammation som blir till bölder och utslag. Ärr från akne är svåra att behandla, det bästa är att förhindra att de uppstår från början, därför ska man behandla akne direkt.

Tips på behandling av akne

Naturligtvis ska du hålla ansiktet rent för att undvika att du får kvarvarande problem, om du misstänker att du hat fått akne ska du behandla det direkt. Ett utmärkt och fungerande tips är salicylsyra. Det tränger ner i talgkörteln och löser upp fettet i porerna. Salicylsyra är anti-inflammatoriskt och dämpar rodnad samtidigt som det ökar cellförnyelsen. Om du har känslig hy behöver du testa och se hur mycket din hy tål och var vaksam. Du ska hålla dig till den godkända koncentrationen på 2% i läkemedel.

  • Rengör ansiktet morgon och kväll med en mild tvål eller ansiktstvätt som innehåller salicylsyra.
  • Du får inte klämma i ansiktet eftersom detta sprider bakterierna och kan orsaka ärr.
  • Det finns flertalet receptfria läkemedel och du kan prova dig fram. Apoteket har medel med bensoylperoxid som du kan prova.
  • Behandla varje dag, fortsätt med rengöringen även när du ser att det blivit bättre, och blir det inte bättre bör du söka hjälp innan det går så långt att det blir ärr.

Byt inte krämer, om du har krämer som fungerar betyder det att huden lever i harmoni med dessa. Det är oftast en “inkörningsperiod” på en ny kräm och det är inte säkert att den passar dig, det vet du först efter ett tag. Använd inte för stora skrubbkorn när du tar bort döda hudceller, en känslig hy kan reagera negativt på detta. Välj en mildare mer finkorning skrubb och lägg gärna en ansiktsmask efteråt. Välj en oljefri mask, men var observant om den irriterar huden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *